Actueel

Nieuws

De aanmelding is gestart! Lokaal nieuws dinsdag 30 juni 2020

De aanmelding is gestart!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Quis ipsum suspendisse ultrices gravida. Risus commodo viverra maecenas accumsan lacus vel facilisis.

Interieurstijlen Lokaal nieuws dinsdag 04 februari 2020

Interieurstijlen

In een van mijn vervolgafspraken, bij de klant, vraag ik altijd om een moodboard te maken om er achter te komen wat zij mooi vinden. Dit moodboard kan ik dan vertalen naar een interieurstijl. Er zijn namelijk 4 hoofd stijlen waaruit we kunnen kiezen om tot een interieurontwerp te komen. In deze blog leg ik graag uit wat de verschillen stijlen zijn.Klassieke stijlHou je van symmetrie, geometrie, donkere houtsoorten, ornamenten en sierpleisterwerk, diepe kleuren en glimmende materialen, dan zou dit weleens jouw stijl kunnen zijn.

Donkere houtsoorten, zoals mahonie- en kersenhout, worden vaak gebruikt voor de meubelen. Voor de vloer kan marmer, gladde natuursteen of een hardhout (in visgraat gelegd) gebruikt worden.  De kleuren in het interieur zijn bordeauxrood, pruimenpaars, messing en donkerbruin en worden vaak gebruikt voor bijvoorbeeld gordijnen uitgevoerd in een mooie velours. Maar ook poeder tinten komen voor in een klassiek interieur en zijn goed te combineren met de diepe, reeds eerder genoemde, kleuren.

Voor de verlichting komt een kroonluchter en alle daarvan afgeleide wandarmaturen goed van pas. En natuurlijk mag de haard niet ontbreken.Landelijke stijlHou je meer van een warm, natuurlijk en een gezellig interieur, dan zou de landelijke stijl weleens bij je kunnen passen. Deze stijl wordt gekenmerkt door stoffen meubelen, met veel zachte kussens, die comfortabel zijn. Houten vloeren en warme naturelle kleuren mogen niet ontbreken en ook planten en kruiden passen goed in deze stijl. Eigenlijk is dit een stijl die vaak voorkomt, zonder dat je het weet. Zelf heb ik in de loop der jaren ook zo’n stijl ontwikkeld. We hebben een mooie houten vloer, een grote hoekbank met veel kussens, zachte kleuren op de muren en effen gordijnen van een linnenmix stof.

Binnen de landelijke stijl zijn er eigenlijk 2 sub-stijlen; klassiek landelijk en modern landelijk. De basis is dezelfde alleen heeft de klassieke stijl meer versieringen van bijvoorbeeld de stoffen. Je moet dan denken aan bloem- of ruitpatronen.

Maar ook vloerkleden, tafelkleden en gordijnen die duidelijk aanwezig zijn. In een moderne stijl zijn deze versieringen weggelaten en ontstaat er een serene  sfeer.Moderne stijlSober, strak en ruimtelijk, dat is wat deze stijl je geeft als je hiervoor kiest. De zitmeubelen zijn vaak afzonderlijk van elkaar gekozen en ruimer neergezet. Er wordt veel glas, leer, natuursteen en lichte houtsoorten gebruikt. Ook aluminium en kunststof komen in deze stijl voor. En doordat deze materialen veelvuldig gebruikt worden ontstaat er, door de weerspiegeling op de materialen, veel licht in de ruimte. Wit en zwart zijn veel gebruikte kleuren, maar ook bruin en rood kunnen gebruikt worden. Een modern interieur is duurzaam vanwege de gebruikte materialen en kan als tijdloos worden omschreven.Industriële stijlDe industriële stijl is iets van de laatste jaren en komt in de leerboeken (nog) niet voor. Maar omdat ook wij zien dat het wel een blijvertje is, kunnen we er niet meer omheen om ook deze stijl mee te nemen in een eventueel ontwerp.

Door het opknappen en omvormen van de oude industrie gebouwen naar woningen kwamen de oude elementen weer tevoorschijn. Denk hierbij aan bakstenen muren, plafonds met het buizenwerk en betonnen vloeren. Dit is de basis geworden voor de industriële stijl. Open ruimtes waar veel licht naar binnen komt, gecombineerd met robuuste materialen zoals staal, beton en onafgewerkt hout. De kleuren die gebruikt worden zijn donker en stoer. Het hergebruiken van oude materialen staat centraal in deze stijl.

Voor alle stijlen geldt dat de aankleding, ook wel decor genoemd en de inrichting, ook wel stukken genoemd op elkaar afgestemd zijn voor een evenwichtig interieur. Decor en stukken vormen de basis van elk interieur.

Als je iets gaat veranderen in, bijvoorbeeld alleen de inrichting, kan het zijn dat het evenwicht verstoord wordt en het ineens jouw interieur niet meer is.

Toch is het mogelijk om interieur stijlen te combineren met elkaar, maar daarover volgende keer meer.


Ina Harland
In-A Interieuradvies

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Stichtse Vecht.

Aanmelden